Kedvezményezett neve: Konzorciumvezető FINO-FOOD Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
tagok: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
A projekt címe:
Robottechnikára alapozott, precíziós elven vezérelt élelmiszer alapanyag előállításra épülő, igazoltan egészségvédő hatású tejtermék variánsok kifejlesztése egyedi hatóanyag kombinációk és innovatív technológiák alkalmazásával
A szerződött támogatás összege (MATE része): 1 328 462 979,- Ft (MATE része: 579 169 998,- Ft)
A támogatás intenzitása (%-ban): 73,04 % (MATE része: 100%)
A projekt azonosítószáma: GINOP-2.2.1-18-2018-00003
A projekt tervezett megvalósítási időszaka (projekt kezdés és fizikai befejezés dátuma: 2019. 08. 01. - 2022. 10. 02.
A projekt tartalmának (rövid) bemutatása:
A projekt célja a hazai agroökológiai adottságokra alapozott minőségi, nagy hozzáadott értékű, egészségvédő hatású tejtermékek integrált fejlesztése. A célok eléréséhez szükséges a precíziós tejtermelést (szarvasmarha-tenyésztést) támogató tenyésztéstechnológia kidolgozása és üzemi bevezetése. A projekt eredményeként a piacon nem megtalálható, vagy a hasonló termékeket több tekintetben is meghaladó biológiai értékű, a korszerű táplálkozás-tudományi trendekhez, illetve az egészségtudatos táplálkozásból fakadó igényekhez illeszkedő tejkészítményeket fejlesztünk ki és vezetünk be a piacra. A specifikus hatóanyag kombinációkat sokrétű tudományos kísérlet-sorozattal alakítjuk ki, és azok tényleges biológiai hasznosulását, ill. pozitív élettani hatását in vitro emésztési modellkísérletekkel és humánklinikai tesztekkel értékeljük a legígéretesebb termékváltozatok esetében.
Kapcsolattartó neve és elérhetőségei: Prof. Dr. Tossenberger János